Най-Изгоден Потребителски Кредит

Коя банка дава най-изгодни кредити? Много хора си задават този въпрос и търсят банки с най-ниски лихви по кредити. Истината обаче, е че ако търсите най-изгоден потребителски кредит, факторите които влияят възрху неговата лихва са много, не само размера на банковия лихвен процент.

Често хората грешат като си мислят, че само банковият лихвен процент е определящ за отпускане на кредит с малка лихва. Това, което не знаят повечето клиенти, е че за всеки отделен кандидат една и съща банка често дава много различни лихвени нива. Причината, е че тя отчита много други фактори свързани с Вашия профил, финансово състояние, кредитна история и много други.

Ако търсите кредити с ниска лихва, на тази страница ще изброим кои фактори, влияят върху определянето на лихвения Ви процент и как може да намерите най-изгодни потребителски кредити в България.

Как да избера най-изгодния потребителски кредит? Причини и фактори, които влияят върху него.

Независимо дали планирате да изтеглите кредит за кола, ремонт, ваканция, медицински разходи или обзавеждане на дома, Вие търсите теглене на потребителски кредит с най-ниски лихви и добри условия.

Потребителските заеми са популярен избор, защото често имат много по-ниски лихвени проценти в сравнение с кредитните карти и могат да Ви осигурят бързи пари на заем, за да ви помогнат да покриете спешен или належащ разход.

По-долу са дадени някои ключови моменти и съвети, на които да обърнете внимание, за да изберете най-изгоден потребителски кредит.

1. Вашата Кредитна История

Трябва да Ви е апсолютно ясно, че първото нещо което прави всяка банка когато отидете при нея да кандидатствате за кредит е да провери Вашата кредитна история и кредитно досие!

Вашата кредитна история се намира в Централния Кредитен Регистър на БНБ и в нея се съдържат всички данни за вашите кредитни задължения и за това как Вие ги обслужване!

Там се записват не само броя и вида на кредитите, които сте изтеглили преди или сега, но и как ги обслужвате – редовно или не. Ако имате закъснения с плащането на месечни вноски, ако имате просрочени задължения или неплатени такива, всичко това фигурира във Вашата кредитна история.

Всяка банка има достъп до кредитното Ви досие! Тя проверява Вашето кредитно досие щом отидете да искате кредит от нея. Какво става ако Вашата кредитна история е лоша? Това значи, че Вие сте високорисков клиент за банката. Тя рискува да не получи парите си от Вас.

В такива случаи банката може да Ви отпусне кредит, но с много по-висок лихвен процент от стандартните й проценти по кредитите! Колкото по-лоша кредитна история имате, толкова по-голям риск сте за банката, толкова по-голям лихвен процент ще Ви даде.

Дори и да е една от известните банки с най-ниски лихви по кредити в цяла България, тя на Вас ще Ви даде по-висок лихвен процент ако имате лоша кредитна история.

И обратно – на хората с добра и чиста кредитна история, тя ще даде най-изгоден потребителски кредит с малка лихва. Ако имате лоша кредитна история, то може да я изчистите и тогава да кандидатствате за заем отново, но имайте предвид, че ще са нужни около 5 години след покриване на всичките ви просрочени и неизплатени задължения, за да може да се изчисти Вашето досие.

Разбира се може да изтеглите и спешни и бързи кредити с лошо ЦКР, но лихвите ще са много високи в този случай.

2. Обезпечението по Кредита

Ако искате да изтеглите най-изгоден потребителски кредит, то трябва да сте наясно с това, че колкото по-обезпечен е кредита, толкова по-ниска лихва може да получите.

Когато вашият кредит е обезпечен то банката е по-сигурна, че ще й върнете парите. Тогава Вие сте по-нисък риск за нея и тя може да ви даде много изгодни и ниски лихвени нива.

Обезпеченията по кредита могат да са най-различни – един или повече поръчители, съдлъжници по кредита, някакво имуществено обезпечение, залог на депозит или спестявания и др.

Разбира се може да прибегнете и до потребителски кредит без ниакакво обезпечение, но тогава лихвата за Вас ще е по-висока отколкото ако го обезпечите.

3. Размера на Вашия Разполагаем Доход

Размерът на Вашият доход също оказва влияние макар и не толкова силно, колкото предишните 2 критерия. Ако Вашият чист доход е висок – например над 1500 чиста сума, тогава банката отново би била по-спокойна, че ще може да си покривата редовно задълженията.

От това следва, че и лихвата по заема ще е по-благоприятна за Вас.

Обърнете внимание, че тук става въпрос за рамера на чистия разполагаем доход, които Ви остава след като бъдат приспаднати всички Ваши регулярни месечни отдръжки от заплатата Ви като например изплащане на други кредити.

Ако имате кредити (ипотечни или потребителски) в други банки и по тях плащате ежемесечно погасителна вноска, банката я интересува каква сума Ви остава след като бъдат приспаднати тези вноски. Ако сумата е висока, то шансовете Ви за кредит с малка лихва са добри.

Разбира се може да изтеглите и потребителски кредит без доказване на доход, но лихвите там биха били доста високи.

4. Превод на Работна Заплата в Банката

Вече има много предложения от банки за кредит без поръчител и без превод на работна заплата, но имайте предвид, че това са кредити с по-високи лихви.

Ако изберете опция да превевеждате заплатата си в банката, от която искате да изтеглите потребителския кредит, то лихвата ще е по-ниска за Вас. Така парите Ви от заплата ще пристигат директно в банката и тя ще си прави автоматично удръжки всеки месец за погасяването на кредита.

5. Периода на Кредита

Колко време трябва да изплащате кредита си и как това влияе на общото Ви задължение?

По-ниските месечни погасителни вноски означават по-дълъг период на плащане. По-дълъг период на плащане означава, че ще плащате лихви за продължителен период, което може да доведе до по-голяма лихва като цяло.

Помислете какъв срок на погасяване трябва да изберете. Искате ли да намалите месечните си вноски, но да платите повече лихва като цяло за периода?

Най-добрият съвет би бил да определите какъв е максималният размер на месечните плащания, с които се чувствате добре, така че да можете максимално да избегнете възможността за натрупване на лихвени изплащания.

6. Обърнете Внимание На Дребните Детайли

С други думи четете дребния шрифт. Ако знаете само колко неща може да пропуснете, с които ако сте наясно предварително ще Ви помогнат да намерите най-изгоден потребителски кредит за Вас.

Прочетете внимателно условията на кредитните оферти и получете отговори на всички Вашите неясни въпроси. По-специално, наблюдавайте:

  • Санкции за предсрочно погасяване. Ако има в договора наказателна лихва за предсрочно погасяване – непременно разберете какъв е рамера й. Тя ще Ви се вземе ако погасите предсрочно потребителския си кредит към банката.
  • Автоматични тегления. Ако заемодателят изисква плащанията да бъдат автоматично взимани от сметката Ви в банката, помислете колко ниско салдо да поддържате, за да избегнете такси за овърдрафт.
  • Всички такси – банките имат най-рзлични такси – такса за кандидатстване, такса за разглеждане на кредита, такса за месечн подръжка на сметката и още много. Проучете всички такси какво включват и какъв размер са, за да сметнете реално каква сума дължите на банката за потребителския Ви кредит.
  • Гъвкави функции за плащане. Това може да е много благоприятно условие за Вас. Някои банки вече предлагат да забавите или пропуснете месечна вноска когато сте затруднени без това да Ви се отрази на кредитната Ви история и без банката да Ви санкционира.

7. Сравнявайте Различни Кредити

И накрая, но не на последно място сравнявайте офертите на раличните банки. Не теглете първия заем, който Ви се струва супер изгоден!

Конкуренцията между банките в България е голяма и вече могат да се намерят много изгодни потребителски кредити и предложения.

Намирането на най-изгоден потребителски кредит не е лесна задача, но е напънло възможна. Колкото повече сте наясно с факторите и критерийте за определяне на размера на лихвата Ви, толкова по-подготвени ще сте да намерите наистина изгодно предложение.

Не забравяйте да четете и най-дребния шрифт и да проучвате внимателно всяко предложение.